Hoppa till sidans innehåll

3 SM avgörs under helgen

10 AUG 2017 22:33
Augusti månad är här och det är dags för årets tre första SM där nya vinnare ska koras. Tävlingarna startar redan imorgon förmiddag och avslutas på söndag kväll. Flera goda medaljchanser finns under alla tre dagarna.
  • Uppdaterad: 09 JUN 2018 19:56

I Falun avgörs ungdomarnas SM och tävlar gör fyra stycken aktiva, två tjejer och två killar. Först ut är Maja Åskag som inleder sitt tävlande med at springa 80m i F15 och kvala i längd under fredagen. Majas form under säsongen har varit stigande och hon är riktigt taggad för sina tre starter under helgen, och allra mest för favoritgrenen tresteg. På 80m har hon god chans att ta sig till semifinal och kanske också final om hon kan prestera som hon visat att hon kan på träning. I både längd och tresteg har hon klar medaljchans. Årsbästamässigt är hon fyra i längd och etta i tresteg. Längdfinalen avgörs på lördag och tresteget på söndag.

 

Medaljchans har också Emil Holm i P16 slägga. Emil har även han haft en stigande formkurva under sommaren och persade så sent som förra helgen på Gurkspelen i Västerås. Nya perset lyder efter den tävlingen på 52,34 , men det finns mer i honom, vilket han har visat på träning. Killarna som kastar är väldigt jämna och tävlingen kommer att bli riktigt spännande. På lördag kastar Emil också diskus. Där har han chans på att få kasta alla sex kasten om han kan kasta kring sitt personliga rekord.

 

Olle Ek springer 300m med och utan häckar i P15 under helgen och har även han visat på träning att han är i form. Kan Olle springa avslappnat och få ut det han har i sig så har han stor chans att springa final i både häcken och slätt. 300m häck finns inte på så många tävlingar och Olle har bara kunnat göra två lopp under sommaren, men är riktigt laddad för att springa snabbt. Försöket på 300m häck löps på fredag kväll och finalen går lördag förmiddag, medan 300m utan häckar har försök på lördag eftermiddag och finalen på söndag eftermiddag.

 

Den andra tjejen som ska representera Råby på USM är Viktoria Krogen som kastar diskus och stöter kula i F16. Viktoria visade redan i första tävlingen för säsongen att hon skulle vara med på USM, genom att kvala in i diskus. Sedan har hon visat flera gånger att det inte var någon lyckoträff. Störst chans för en framskjuten placering har Viktoria i diskus där hon med ett kast kring det personliga rekordet kan vara topp-8 och få göra alla sex kasten. I kula är siktet inställt på 10m-linjen, eftersom det personliga rekordet lyder på 9,90. Diskusen avgörs på lördag och kulan på söndag.

 

I Gävle avgörs under helgen två SM-tävlingar, både Junior-SM och Para-SM. Råby har två delagare på båda mästerskapen som alla har chanser till framskjutna placeringar. I Junior-SM är Linnea Tillman först ut. Hon inleder med 100m under fredag förmiddag och hoppar sedan längdkval i F19. Linnea har bara blivit bättre och bättre under säsongen och slog även hon personligt rekord i Västerås förra helgen. Med 12,36 är Linnea 11 i årsbästastatistiken och har alltså god chans till att nå en finalplats i 100m. I längd är direktkvalet satt till 5,70, 3cm längre än Linnea hoppat i sommar (dock i lite för mycket medvind). Men så långt lär inte krävas för final och kan Linnea hoppa i närheten av det peronliga rekordet hoppar hon även längdfinal på lördagen.

 

Markus Thorsell ska även han hoppa längd, men i P19. Markus har hoppat långt flera gånger under säsongen och har ett personligt rekord på 6,54 (dock i lite för mycket medvind). I Markus längdkval är kvalgränsen 6,60, en längd som jag vet att Markus har i kroppen och gärna vill få ut nu i helgen. Längdkvalet går på fredag eftermiddag och finalen avgörs på lördag.

 

I Para-SM tävlar Råbys RaceRunning-löpare. Både Wiktor Hanssen och Sofia Ahonen ska springa 100m och 200m. I år är första gången som racerunning är med på programmet på Para-SM och äntligen får både Wiktor och Sofia vara med och slåss om SM-medaljer. Både 100m och 200m avgörs på lördag.

 

Lycka till säger vi till alla!

 

Tävlingarna i Falun följer du här.
Tävlingarna i Gävle följer du här.

Skribent: Kristina Andersson

Postadress:
Råby-Rekarne FIF - Friidrott
MunktellArenan, Verkstadsgatan 5
63361 Eskilstuna

Besöksadress:
MunktellArenan, Verkstadsgatan 5
63361 Eskilstuna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info