Hoppa till sidans innehåll

Bra helg på USM och JSM!

05 AUG 2018 21:53
Framskjutna placeringar och flera personliga rekord blev facit när SM för ungdomarna och juniorerna avgjordes i Enskede och Huddinge i helgen.
  • Skapad: 05 AUG 2018 21:53

I Enskede avgjordes USM för 15-16åringarna. Råby hade 6st deltagare med som alla presterade på topp. Först ut var Linn Gabrielli-Gustafsson i fredags. Hon inledde med kulkval i F15, där det gick strålande. En stöt, 11,53, räckte för att klara direktkvalet och gå vidare till lördagens final. Hon följde senare på dagen upp den fina prestationen med att komma på 5e plats i diskus. Hennes längsta kast mätte 34,43 och är knappt en meter från hennes egna klubbrekord tillika personliga rekord. I lördagens kulfinal gick det tyvärr inte riktigt lika bra som i kvalet och Linn stötte som längst 11,30, men placerade sig ändå på en fin 6e-plats. Linn var dock inte nöjd och hade velat stöta längre, eftersom hon på träning flera gånger stött över 12m. På eftermiddagen kastade hon även spjut, en gren som hon inte satsat riktigt på den här säsongen. 28,46 blev det längsta kastet och en 14e plats blev det i kvalet. För final fattades dock bara en dryg meter. 

 

En 14e-plats blev det också för Rebecka Essman i F15 slägga, som inför säsongen hade som mål att ta sig till SM. Väl där visade hon att hon verkligen hörde hemma där. Rebecka kastade hela 36,49 i första kastet, en dryg meter längre än hennes tidigare personliga rekord. Hon följde upp det med ytterligare ett kast över det gamla perset och i sista chansade hon lite för att få den att gå ännu längre, men den släggan hamnade tyvärr i nätet. För final fattades mindre än en meter, men Rebecka var ändå väldigt nöjd med sin prestation. 

 

Personligt rekord blev det också för träningskompisarna Gustav Wiberg och Tushar Nyqvist som kastade slägga i P15. Båda killarna har varit jämna hela säsongen och turats om att kasta längst. Tushar inledde tävlingen med 41,31, personligt rekord med fyra meter. I andra kom ett något längre kast, men tyvärr övertramp och i sista ytterligare ett kast över det gamla pers. Gustav inledde med övertramp, fortsatte med ett kontrollerat kast strax under 38m och avslutade sedan i sista med 41,16, en knapp halvmeter längre än hans tidigare personliga rekord. Placeringarna för grabbarna blev 10e för Tushar och 11e för Gustav.

 

Slägga kastade också Victor Sahlin, fast i P16. Victor, som gjorde sitt första SM för Råby, hade som mål att slå personligt rekord, men tyvärr hade han inte sin bästa dag och nådde 46,29 som längst efter en lite knackig tävling. Victor kom dock på en fin fjärdeplats och var efteråt nöjd med placeringen men inte med kastningen. 

 

I Enskede tävlade också Maja Åskag i F16. Under fredagen hoppade hon längdkval och där gick det precis lika bra som för Linn. Ett hopp, 5,60, och över direktkvalgränsen till lördagens final. I finalen gjorde hon sitt livs tävling och hade alla hoppen över det gamla perset. Längsta hoppet, 5,89, kom i tredje omgången, dock i lite för mycket medvind, och räcte hela vägen till guld. På söndagen var det sedan dags för favoritgrenen tresteg, där Maja var storfavorit till guldet. Hon pallade för trycket och visade återigen att hon är bäst när det gäller. 12,95 mätte de två längsta hoppen och Maja tog sitt tredje USM-guld i tresteg. Tilläggas kan också att Maja båda sina segrarhopp hade hela plankan kvar, vilket visar på att hon snart kommer att klara både dröm-6 i längd och dröm-13 i tresteg kanske redan denna sommar. 

 

På JSM i Huddinge hade Råby en deltagare med. Emil Holm, som kastade både diskus och slägga i P17. Emil har under stora delar av säsongen hade problem med ryggen, och inte kunnat träna ordentligt sedan i början på juni ville ändå ge SM en chans. Diskusen avgjordes i fredags och där kastade han riktigt bra. Lite oflyt med vindarna, men ändå tre kast i närheten av det personliga rekordet och en fin fjärdeplats. Hans bästa SM-placering i diskus och han var ändå skapligt nöjd med prestationen. Söndagens slägga gick tyvärr inte ritkigt lika bra. Regnet började strax efter att tävlingen hade startat och Emil vågade aldrig riktigt trycka på ordentligt med risk för att göra illa ryggen, eftersom ringen blev hal av regnandet. 43,30 blev det längsta kastet och Emil slutade på 6e plats. 

 

Riktigt bra jobbat av alla aktiva! Grattis till alla för fina prestationer! 

Skribent: Kristina Andersson

Postadress:
Råby-Rekarne FIF - Friidrott
MunktellArenan
63342 Eskilstuna

Besöksadress:
MunktellArenan
63342 Eskilstuna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info